Търсене на имоти

Офис пазарът в САЩ прави първа стъпка към възстановяване

Делът на свободните офис площи в страната е отчел първия си спад за три години и половина през първото тримесечие

Офис пазарът в САЩ се очаква да се възстанови през 2011 г. след години на понижено търсене на площи, сочи информация от доклад на Reis Inc., цитирана от Ройтерс.

Според доклада през първото тримесечие на годината нивото на незаетост на американския пазар е отчело първия си спад от три години и половина насам.

Основна причина за спада е засиленият пазар на труда, който е накарал компаниите да наемат площи, от които смятат, че ще се нуждаят при своята експанзия в бъдеще.

Пониженото строителство по време на рецесията е довело до ограничено предлагане на нови площи, които да посрещнат търсенето, тласкайки наемите в посока нагоре.

„Ако ръстът в предлагането беше такъв, какъвто го бяхме видели през последните години, това явно можеше да бъде по-лоша ситуация за офис пазара“, казва Райън Северино, икономист от Reis.

Общо 4,7 млн. кв. фута (418 хил. кв. м) отдаваеми офис площи бяха прибавени към общия инвентар на пазара през първото тримесечие. Делът на незаетите площи същевременно се понижи с 0,1 процентни пункта до 17,5% в сравнение с предходното тримесечие. Това бе първият спад от третото тримесечие на 2007 г.

От 85-те пазара в САЩ, включени в проучването, Вашингтон е с най-ниското ниво на незаетост с 9,2%, следван от Ню Йорк с 10,7%. Детройт и Финикс са с най-висок дял от 26,6% всеки.

Офертните наемни нива и ефективните наеми се повишиха всеки с 0,5%, като първите достигнаха 27,66 долара на кв. фут (близо 298 долара на кв. метър), а нивата, на които реално се сключват сделки – средно 22 долара на кв. фут.

Наемите в Сан Франциско отчетоха най-високия ръст за периода – 3,6% до 30,83 долара на кв. фут.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини